A házszámok helyes használatáról

2012.04.30 10:13

Az orientációs „piros“ házszámok és a lakcímváltozás

Községünkben az 5/2005 sz. rendelet hatálybalépése óta érvényben vannak az utcanevek és ennek kapcsán az orientációs házszámok.. A belügyminisztérium 31/2003-mas számú rendelkezése alapján az ingatlant tulajdonosa  köteles a házát megfelelő házszámtáblákkal megjelölni.

A piros, orientációs számok használata fontos a tűzoltók, mentők, postai szolgáltatók tájékozódása érdekében is, mivel a fekete nyilvántartási számok nem követik az utcán belül házsorrendet.  A fekete házszám a házak nyilvántartását és azonosítását szolgálja a községi hivatal és a kataszteri hivatal számára. Házszámtáblát igényelni a községi hivatalban lehet.

A lakos kötelessége továbbá minden olyan helyen bejelenteni a változást, ahol lakcímét ügyintézés során fel kellett tüntetnie: pl. a vállalkozói hivatalban, a biztosítókban vagy az adóhivatalban. Mivel a mulasztás bírsággal is járhat, ezért  ajánljuk, hogy mindenki saját érdekében jelentse be aktuális  lakcímét ott, ahol ilyen kötelessége van. A lakcímet elsősorban a személyi iratokban kell pontosan feltüntetni.   Érvénytelen az a személyazonossági igazolvány, melyben nincs feltüntetve az utcanév.

(Illusztrációs kép)


technical schools